
Ethics Advisory Opinions 
EAO-628: May an incorporated out-of-state political committee that 
accepts corporate contributions contribute to Texas state and local can-
didates, including to a specific-purpose committee, provided it does so 
from a separate account that only accepts contributions from individ-
uals and that would otherwise come from permissible sources under 
Texas law? 

Second, assuming the contributions described under the facts above 
are permissible, does it matter if the out-of-state political committee is 
controlled by a non-candidate officeholder? 

Third, if control by a candidate leads to the conclusion that the out-of-
state committee is prohibited from making the contributions described 
above, would it be permissible for the out-of-state committee to: (i) 
contribute to a Direct Campaign Expenditure Only Committee or (ii) 
make direct expenditures itself? (AOR-727). 

SUMMARY 

The political committee may not make political contributions to Texas 
candidates because it accepts corporate contributions and is controlled 
by a Texas candidate and officeholder. 

The Texas Ethics Commission is authorized by section 571.091 of the 
Government Code to issue advisory opinions in regard to the following 
statutes: (1) Chapter 572, Government Code; (2) Chapter 302, Gov-
ernment Code; (3) Chapter 303, Government Code; (4) Chapter 305, 
Government Code; (5) Chapter 2004, Government Code; (6) Title 15, 
Election Code; (7) Chapter 159, Local Government Code; (8) Chapter 
36, Penal Code; (9) Chapter 39, Penal Code; (10) Section 2152.064, 
Government Code; and (11) Section 2155.003, Government Code. 

Questions on particular submissions should be addressed to the Texas 
Ethics Commission, P.O. Box 12070, Capitol Station, Austin, Texas 
78711-2070, (512) 463-5800. 

Issued in Austin, Texas, on September 17, 2025. 
TRD-202503422 
Natalie McDermon 
Interim General Counsel 
Texas Ethics Commission 
Filed: September 24, 2025 

♦ ♦ ♦ 
EAO-629: Whether a member of the legislature may use campaign 
funds to reimburse lodging and meal expenses incurred in connection 
with officeholder duties during the interim if the member also receives 
a state per diem for that day of legislative work. (AOR-732). 

SUMMARY 

As the per diem is a salary, a member of the legislature may use cam-
paign funds to reimburse lodging and meal expenses, provided that the 
expenses were incurred in conjunction with state business. 

The Texas Ethics Commission is authorized by section 571.091 of the 
Government Code to issue advisory opinions in regard to the following 
statutes: (1) Chapter 572, Government Code; (2) Chapter 302, Gov-
ernment Code; (3) Chapter 303, Government Code; (4) Chapter 305, 
Government Code; (5) Chapter 2004, Government Code; (6) Title 15, 
Election Code; (7) Chapter 159, Local Government Code; (8) Chapter 
36, Penal Code; (9) Chapter 39, Penal Code; (10) Section 2152.064, 
Government Code; and (11) Section 2155.003, Government Code. 

Questions on particular submissions should be addressed to the Texas 
Ethics Commission, P.O. Box 12070, Capitol Station, Austin, Texas 
78711-2070, (512) 463-5800. 

Issued in Austin, Texas, on September 17, 2025. 
TRD-202503423 
Natalie McDermon 
Interim General Counsel 
Texas Ethics Commission 
Filed: September 24, 2025 

♦ ♦ ♦ 
EAO-630: Whether certain Public Service Announcements (PSAs) 
produced by a nonprofit corporation and featuring Texas state elected 
officials would trigger any campaign finance reporting requirements or 
require a political advertising disclosure statement. (AOR-733). 

SUMMARY 

The PSAs described by the requestor do not appear to be "in connection 
with an election" and therefore expenses for them would not constitute 
a campaign expenditure by the nonprofit or a contribution to the office-
holders featured in the PSAs. 

The PSAs likely would not require a political advertising disclosure 
statement because, as described by the requestor, the communications 
would not contain express advocacy. However, whether a communi-
cation is political advertising can only be answered when the commu-
nication is viewed as a whole and the communications at issue in this 
request do not yet exist. 

Based on the facts presented, and assuming the PSAs would not meet 
the definition of political advertising, appearing in the PSAs does not 
provide a pecuniary gain or advantage to the officeholders. Therefore, 
being allowed to appear in a PSA does not appear to implicate the Chap-
ter 36 gift restrictions. 

The Texas Ethics Commission is authorized by section 571.091 of the 
Government Code to issue advisory opinions in regard to the following 
statutes: (1) Chapter 572, Government Code; (2) Chapter 302, Gov-
ernment Code; (3) Chapter 303, Government Code; (4) Chapter 305, 
Government Code; (5) Chapter 2004, Government Code; (6) Title 15, 
Election Code; (7) Chapter 159, Local Government Code; (8) Chapter 
36, Penal Code; (9) Chapter 39, Penal Code; (10) Section 2152.064, 
Government Code; and (11) Section 2155.003, Government Code. 
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Questions on particular submissions should be addressed to the Texas 
Ethics Commission, P.O. Box 12070, Capitol Station, Austin, Texas 
78711-2070, (512) 463-5800. 

Issued in Austin, Texas, on September 17, 2025. 
TRD-202503424 

Natalie McDermon 
Interim General Counsel 
Texas Ethics Commission 
Filed: September 24, 2025 

♦ ♦ ♦ 
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